25/7/09

Απόσυρση: Τί γίνεται με τα μεταχειρισμένα;

Ο Σύνδεσμος Εμπόρων, θα ήθελε βέβαια να ισχύσει η απόσυρση και γιά τα μεταχειρισμένα μετά το 2005.
Πραγματικά, κάτι τέτοιο θα βοηθούσε και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, εκτός από τις αντιπροσωπείες και τους dealers.
Θα βοηθούσε και τον κόσμο φυσικά, γιατί είναι πολλοί αυτοί που κυκλοφορούν με ταλαίπωρα παλιά μοντέλα, αλλά δεν θα μπορέσουν ή δεν θα θελήσουν να χρεωθούν γιά ένα καινούργιο, έστω και με απόσυρση.

Παρακάτω, το υπόμνημα που έστειλε ο ΣΕΕΑΕ στο ΥΠΕΧΩΔΕ:

Προς : ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ & ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ
Υπ’ όψιν : ΥΠΟΥΡΓΟΥ κου Γ. ΣΟΥΦΛΙΑ
Κοιν. : ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ κον Ε. ΜΠΑΛΤΑ
ΘΕΜΑ : ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Κύριε Υπουργέ,

Ο Σύνδεσμος Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος (Σ.Ε.Ε.Α.Ε.) υποδέχεται με ικανοποίηση την δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Τα μέτρα μας βρίσκουν σύμφωνους αφού πολύ καιρό τώρα έχουμε τονίσει ότι ήταν επιτακτική η ανάγκη για να θεσπίσει η πολιτεία κίνητρα αντικατάστασης των παλαιών ρυπογόνων αυτοκινήτων αλλά και αντικίνητρα κυκλοφορίας τους.

Υπολογίζουμε ότι όπως συνέβη και στο πρόσφατο παρελθόν, τα όποια μέτρα ανακοινώνονται από την κυβέρνηση αφορούν και την αγορά του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου. Έτσι λοιπόν σας ζητούμε, να διευκρινίσετε / επιβεβαιώσετε ότι τα κίνητρα αντικατάστασης (απόσυρση) αφορούν και τα ελαφρώς μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που ανήκουν στις οδηγίες εκπομπής καυσαερίων euro4 και euro5 είτε εισαγωγής είτε της εγχώριας αγοράς.

Η αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί στα μέλη του Συνδέσμου μας καθώς και η ανησυχία για τις εξελίξεις απαιτούν διευκρινίσεις όσον αφορά το εύρος των μέτρων και τη γρήγορη εφαρμογή τους αφού τα οφέλη θα είναι πολλαπλά.
Θα δοθεί η ευκαιρία σε όσους δεν έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν καινούριο αυτοκίνητο πληρώνοντας δέκα, δώδεκα ή και δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ να αντικαταστήσουν το παλαιό αυτοκίνητο τους - που μόνο τυχαία δεν βρίσκονται ακόμα με αυτό - με ένα καθαρό, ελαφρώς μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, ξοδεύοντας πολύ λιγότερα χρήματα.

Θα επιταχυνθεί ο χρόνος ανανέωσης του στόλου των κυκλοφορούντων αυτοκινήτων και θα μειωθεί γρηγορότερα ο μέσος όρος ηλικίας, επιταχύνοντας τα ευεργετικά αποτελέσματα για το περιβάλλον.

Θα στηρίξετε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους και οι οποίες τους τελευταίους μήνες παρακολουθούν τις εξελίξεις στην αγορά καταγράφοντας ζημίες από την απαξίωση των εμπορευμάτων τους, αφού όλα τα μέτρα προωθούν την αγορά καινούριου αυτοκινήτου.

Κύριε Υπουργέ,

Ως Σύνδεσμος θα στηρίξουμε τα μέτρα, αφού ευνοούν το περιβάλλον, την αγορά και τους καταναλωτές και ζητούμε την συνδρομή σας για τη δημιουργία ξεκάθαρου περιβάλλοντος αγοράς που θα εξασφαλίσει την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Είμαστε σίγουροι ότι με τις διευκρινίσεις σας, και τα καταστήματα θα υποστηρίξετε, αλλά και τους χιλιάδες καταναλωτές που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα αγοράς καινούριου αυτοκινήτου και που αποκλείονται.