4/3/10

Σύνδεσμος Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος - Υπόμνημα προς Υπουργό Οικονομικών

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Προς Υπουργό Οικονομικών

Κύριο Γεώργιο Παπακωνσταντίνου

Κοινοποίηση σε Γεν. Γραμματέα κ. Δ.Γεωργακόπουλο

Θέμα : Μέτρα στήριξης των καταστημάτων εμπορίας αυτοκινήτων.

Κύριε Υπουργέ,

Ο κλάδος της εμπορίας αυτοκινήτων έχει συμμετοχή στο ΑΕΠ κατά 2,7% και μέσω της σχετικής φορολογίας προσφέρει το 10% των τακτικών εσόδων του προϋπολογισμού.

Στο χώρο της εμπορίας αυτοκινήτων δραστηριοποιούνται περίπου έξι χιλιάδες (6.000) καταστήματα και απασχολούνται περισσότεροι των εβδομήντα χιλιάδων (70.000) εργαζόμενοι.

Επιπλέον η δραστηριότητα της εμπορίας αυτοκινήτων συντηρεί πάρα πολλά επαγγέλματα , που κινούνται «δορυφορικά» και των οποίων η τύχη εξαρτάται από την πορεία της συγκεκριμένης αγοράς.

Όλες οι παραπάνω επιχειρήσεις στη βάση τους είναι πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τα πιο πάνω αναφερόμενα στοιχεία δείχνουν με τον πιο σαφή και ξεκάθαρο τρόπο ότι αποτελούμε ένα δυναμικό κομμάτι της οικονομίας της χώρας μας, με ιδιαίτερη συνεισφορά στα δημόσια έσοδα , στην ανάπτυξη και στην απασχόληση.

Κύριε Υπουργέ,

Εδώ και περίπου ενάμισι χρόνο η αγορά του αυτοκινήτου προσπαθεί να βρει τον «βηματισμό» της και να αντιμετωπίσει την διεθνή και όχι μόνο χρηματοπιστωτική κρίση.

Απέναντι όμως στις διεθνείς συγκυρίες και όπως αυτές επηρεάζουν την δική μας οικονομία και αγορά προστέθηκε ακόμα ένα πρόβλημα, αυτό του αιφνιδιασμού με τις διάφορες αποφάσεις , που επιδείνωσαν την κατάσταση και δημιούργησαν ανυπέρβλητα προβλήματα στις επιχειρήσεις.

Αποτέλεσμα ήταν να οδηγηθούν στην χρεοκοπία και στο κλείσιμο, χιλιάδες επιχειρήσεις με οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, καθώς επίσης στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενοι.

Εάν στις επιπτώσεις αναφέρουμε και την υστέρηση που παρουσιάζουν τα δημόσια έσοδα κάθε φορά που παρατηρείται κάμψη των πωλήσεων των αυτοκινήτων, εύκολα οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η συγκεκριμένη αγορά χρειάζεται άμεσα στήριξη, με γενναίες και διαχρονικές αποφάσεις.

Αποφάσεις που θα εξασφαλίζουν σταθερό περιβάλλον ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας , θα βοηθούν τον προγραμματισμό των επιχειρήσεων και θα υποστηρίζουν την βιωσιμότητα τους.

Οι συνθήκες αυτές που είναι τόσο σημαντικές ανατράπηκαν πριν από μερικούς μήνες με την αιφνιδιαστική κατάργηση των κινήτρων αντικατάστασης των παλαιών και ρυπογόνων αυτοκινήτων.

Ο αιφνιδιασμός έφερε σε αδιέξοδο τους πάντες , εμπόρους και καταναλωτές, αφού και οι δυο υπολόγισαν τις προεκλογικές δηλώσεις ότι η νέα κυβέρνηση που θα προέκυπτε από τις εκλογές θα βελτίωνε τα κίνητρα αντικατάστασης και δεν θα τα καταργούσε.

Στο αδιέξοδο που βρισκόμαστε σήμερα σας ζητούμε την θέσπιση κινήτρων αντικατάστασης των παλαιών ρυπογόνων αυτοκινήτων.

Η απόφαση αυτή επιβάλλεται για την αναχαίτιση της πτώσης των πωλήσεων ώστε και τα καταστήματα να στηρίξετε, και τα δημόσια έσοδα και τις ανάγκες των καταναλωτών να καλύψετε, και την απασχόληση αλλά και να μειωθεί ο μέσος όρος ηλικίας των κυκλοφορούντων αυτοκινήτων ( στον γηραιότερο στόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης) που μόνο θετικά θα προσφέρει στις περιβαλλοντικές συνθήκες.

Όπως έχουν δείξει μελέτες, ένα τέτοιο μέτρο μπορεί να είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, αφού η εισροή εσόδων θα καλύψει το όποιο κόστος και θα δημιουργήσει και πλεόνασμα εσόδων.

Σημαντικό επίσης – το οποίο και ζητάμε- είναι τα όποια κίνητρα αντικατάστασης υπάρξουν να αφορούν και τα νέας τεχνολογίας ελαφρώς μεταχειρισμένα (πενταετίας) αυτοκίνητα που ανήκουν στις «καθαρές» οδηγίες εκπομπής καυσαερίων Euro 4 και Euro 5.

Έτσι θα τονωθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων, αφού εκτός από την στήριξη της αγοράς και των εσόδων θα βελτιώσει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αλλά θα προβάλλει και την κοινωνική τους διάσταση, δίνοντας λύση σε όσους μόνο τυχαία δεν κυκλοφορούν ακόμα με τα παλαιά ρυπογόνα και ανασφαλή αυτοκίνητα.

Στα πολλαπλά οφέλη των κινήτρων αντικατάστασης των παλαιών αυτοκινήτων με καινούρια ή ελαφρώς μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, προσθέστε τα οφέλη από την οδική ασφάλεια με την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων την έκπτωση των προστίμων από τους θανάτους και το κόστος συντήρησης των αναπήρων.

Κύριε Υπουργέ,

Πολλοί είναι οι λόγοι και πολλά είναι τα επιχειρήματα με τα οποία μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτό που σας ζητάμε.

Λόγοι και επιχειρήματα που δεν περιορίζονται μόνο στο κλαδικό συμφέρον αλλά έχουν γενικότερη διάσταση , αφού το ενδιαφέρον μας για την οικονομία της χώρας μας για το περιβάλλον αλλά και για τους καταναλωτές είναι εξίσου σημαντικό.

Η οικονομική ευρωστία της πατρίδας μας, οι συνθήκες περιβάλλοντος της χώρας μας και η έντιμη διαχείριση των αναγκών του Έλληνα καταναλωτή είναι βασικές αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται η τύχη των καταστημάτων μας.

Παραμένουμε στη διάθεση των συνεργατών σας για να παρουσιάσουμε αναλυτικότερα τις προτάσεις μας και να βοηθήσουμε ώστε να υπάρξουν οι καλύτερες δυνατές προτάσεις.

Κλείνοντας με αγωνία σας ζητούμε αποφάσεις.

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ του Σ.Ε.Ε.Α.Ε

Απόστολος Πετιμεζάς

Πρόεδρος Δ.Σ