13/2/09

Autolexicon: Πορτοκάλι

Καρπός εσπεριδοειδούς. Η λέξις "πορτοκάλι" λαμβάνει συμβολικήν σημασίαν εις την ορολογία του αυτοκινήτου. Ως γνωστόν, αι επιφάνειαι των καρπών των εσπεριδοειδών (λεμόνια, πορτοκάλια) ουδόλως έχουσιν λείαν και στιλπνήν επιφάνειαν.
Παρ'όλα ταύτα, η τοιαύτης υφής επιφάνεια ουδόλως βλάπτει την εμφάνισιν των καρπών.
Το αντίθετον συμβαίνει εις την περίπτωσιν που η επιφάνεια του χρώματος του αυτοκινήτου ομοιάζει περισσότερον με την επιφάνειαν των πορτοκαλιών παρά με αυτήν των μήλων, ήτις εστί λεία και στιλπνή.

Ειδικός τεχνικός της Audi, διενεργών ποιοτικόν έλεγχον της βαφής του καπώ του Audi R8 4.2 lt V8.

Η ευθύνη διά την υφήν πορτοκαλιού (ή λεμονιού) εις το χρώμα του αυτοκινήτου αναζητάται συνήθως εις την ποιότητα του πιστολίου βαφής, την ποιότητα του χρώματος, την τυχόν λανθασμένην αναλογίαν διαλυτικού / χρώματος, την ανικανότητα του βαφέως κλπ.
Η λέξις "πορτοκάλι" λέγεται μονολεκτικώς ή συντάσσεται με το ρήμα "βγαίνω": π.χ. "Πορτοκάλι βγήκε". Ενίοτε, συνοδεύεται υπό του τμήματος του αυτοκινήτου εις το οποίον αναφέρεται: π.χ. «Πορτοκάλι το καπώ».

Γλωσσολόγοι τινες, εξέφρασαν την άποψιν ότι η λέξις "Πορτοκάλι" προέρχεται εκ της αισθητικής ορολογίας, εις την οποίαν χρησιμοποιείται επίσης, περιγράφουσα κυτταρίτιδαν επί μηρών ή γλουτών, δεδομένου ότι η κυτταρίτις προϋπήρχε των λαμαρινοβαφών αυτοκινήτων.

Αποσπάσματα από "Το Λεξικόν της Ορολογίας του Αυτοκινήτου"