4/8/09

Φεγγάρια και κομήτες

Ο Αύγουστος, δεν είναι μόνον ο μήνας με το μεγαλύτερο και ωραιότερο φεγγάρι, αλλά είναι επίσης και η εποχή των κομητών.

Αντιγράφω από "Το Λεξικόν της Ορολογίας του Αυτοκινήτου":

Κομήτης
Ο εμφανιζόμενος αιφνιδίως εκ του πουθενά πελάτης (αγοραστής), ο οποίος επιθυμεί να αγοράσει τάχιστα, άμεσα εί δυνατόν (Σάββατο βράδυ, π.χ.) το προς πώλησιν μεταχειρισμένον αυτοκίνητον που επί οκτάμηνον δεν ενδιεφέρετο ουδείς να αγοράσει.
Συνήθως το αγοράζει εις την αναγραφομένην τιμήν, ενώ εστάθη αδύνατη η πώλησίς του ακόμη και εις την ημισείαν (της αναγραφομένης).

Οι πελάτες - κομήτες δεν εμφανίζονται μόνον τον Αύγουστο, αλλά και όλον τον χρόνο. Ομως τον Αύγουστο οι εμφανίσεις τους δείχνουν πιό συχνές γιατί όλοι οι υπόλοιποι πελάτες είναι εντελώς εξαφανισμένοι και η νέκρα στην αγορά απόλυτη.
Ακριβώς όπως και οι κανονικοί κομήτες, οι πελάτες - κομήτες εμφανίζονται τις πιό άσχετες στιγμές.

Εκεί που είσαι -πχ- μέσα στο προς πώλησιν όχημα μαζί με το μωρό που το έχεις πάει στην παραλία να απολαύσει το αυγουστιάτικο φεγγάρι, και ενώ η φεγγαρόσκαλα τρεμοπαίζει πίσω από το παρμπρίζ στο οποίο είναι κολλημένο και το ξεθωριασμένο από τους μήνες "Πωλείται", χτυπάει το κινητό:

- Ναι, με ακούτε; Να σας ρωτήξω μιά ερώτηξη, μήπως πουλάτε ένα αυτοκίνητο; Πόσο το πουλάτε, αν επιτρέπεται; Να έρθω να το δω;

Είναι μία ωραία αυγουστιάτικη έκπληξη, ειδικά αν η προηγούμενη φορά που χτύπησε το τηλέφωνο ήταν πριν τρεις μήνες, και το έχεις πάρει απόφαση ότι σου έμεινε αμανάτι το όχημα. Το πρόβλημα είναι βέβαια ότι μπορεί ο κομήτης να σε πετύχει σε κάποιο νησί, οπότε πάει, χάθηκε η πώληση, θα πάρει κάποιο άλλο...

Από την αντίστροφη πλευρά, ακριβώς όπως και με τους κομήτες, μπορεί να εμφανισθεί στην αγορά το αυτοκίνητο που ψάχνεις εδώ και ένα χρόνο, και δεν το βρίσκεις, ή έστω δεν το βρίσκεις στην τιμή που θέλεις.
Αυτό όμως στην αυτοκινητική ορολογία δεν λέγεται "Κομήτης", αλλά "Ουρανοκατέβατο" -υπάρχει σαφώς κάποιος συσχετισμός...

Γενικά, ο Αύγουστος μπορεί να είναι πολύ κακός μήνας γιά να πουλήσει κανείς, γιατί δεν γίνεται να υπολογίζεις μόνον στους κομήτες, είναι όμως πολύ καλός μήνας γιά αγορές, γιά προφανείς λόγους: Με την αγορά σε απόλυτη νέκρα, μπορείς να διαπραγματευθείς πολύ εύκολα. Δηλαδή, να παζαρέψεις αλύπητα, και δεν μπορεί, κάποιος απελπισμένος θα βρεθεί.

Ειδικά αυτόν τον Αύγουστο, με την απόσυρση σε αναμονή, και με τις τιμές των μεταχειρισμένων να συνεχίζουν τον κατήφορο που έχουν πάρει από καιρό, είναι εύκολο να αγοράσει κανείς σε πολύ καλές τιμές που δεν θα έχουν καμμία σχέση με τις αναγραφόμενες.