1/4/09

Ο νταμπλάς, τα τέλη ταξινόμησης, και η μαύρη πίκρα

Καθόλου δεν χάρηκαν οι έμποροι μεταχειρισμένων με όλη αυτή την ιστορία γιά την μείωση των τελών ταξινόμησης... Και το θέμα των μεταχειρισμένων, που είναι το σοβαρότερο πρόβλημα εδώ και χρόνια στην αγορά, δεν αφορά φυσικά μόνο τους εμπόρους μεταχειρισμένων, αλλά και τους dealers που έχουν μαζέψει έναν αγλαίωρα ανταλλαγές και δεν ξέρουν τί να τις κάνουν.

- "Είμαστε αντίθετοι με το μέτρο!" -έλεγε ο εκπρόσωπος στην τηλεόραση, και πώς να μην είναι αντίθετοι οι άνθρωποι, αλλά ποιός τους δίνει σημασία...

Κάθεται ο άλλος στο μαγαζί, και το μόνο που κάνει είναι να παρακολουθεί το καθημερινό δελτίο λουκέτων και κανονιών του κλάδου, γιατί ακόμα δεν καλοκαίριασε γιά να αρχίσει να βαράει μύγες.

Κάθεται και κοιτάει και τα παλτά που είναι καθισμένα έξω, άλλο ένα χρόνο, άλλο 1,5 χρόνο, και άλλο 6 μήνες -στην καλύτερη περίπτωση. Είναι και κανα δυό - τρία που συμπλήρωσαν δύο χρόνια...

Και δεν προλαβαίνει να τους αλλάζει μπαταρίες, γιατί με την ακινησία μένουν, και έχουν το κακό συνήθειο να μην παίρνουν μπροστά όταν έρχεται πελάτης να τα δεί.
Και τους φουσκώνει και τα λάστιχα κάθε τόσο, γιατί κάθονται από την ακινησία.
Και τα ξεσκονίζει κάθε μέρα ή τα πλακώνει με το λάστιχο να μη δείχνουν παρατημένα. Αλλά δυστυχώς φαίνονται...

Και έχει κατεβάσει τις τιμές, τις έχει βάλει και με μεγάλα γράμματα στο παρμπρίζ μήπως και ξεστραβωθεί κανείς περαστικός, αλλά τίποτα.
Και σε κάποια από αυτά την έχει κατεβάσει τόσο (την τιμή...), που ήδη μπαίνει μέσα.
Και πάλι τίποτα...

Και μέσα σε αυτό το σκηνικό της μαύρης πίκρας, ξαφνικά ακούει ότι θα μειωθούν τα τέλη ταξινόμησης...

Δεν γίνεται χειρότερος νταμπλάς...

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο γιά έναν έμπορο μεταχειρισμένων από το να κατέβουν ξαφνικά οι τιμές των καινούργιων.

Δεν είναι μόνο θέμα ουσίας, που μπορεί δηλαδή να φθάσει ένα καινούργιο να έχει ελάχιστη διαφορά από το μεταχειρισμένο 14 μηνών που έχει στο μαγαζί, είναι και ο ψυχολογικός παράγοντας που κάνει τον αγοραστή να σταματήσει να σκέφτεται το μεταχειρισμένο, έστω κι αν η μείωση σε αυτό που τον ενδιαφέρει δεν είναι τόσο σημαντική.

Εδώ και 2-3 μήνες οι τιμές στα μεταχειρισμένα πέφτουν συνεχώς, άσχετα αν αυτό δεν φαίνεται τόσο, γιατί πολλοί επιμένουν σε εκτός πραγματικότητας τιμές.
Η εποχή ήταν και είναι πολύ καλή γιά να αγοράσει κανείς μεταχειρισμένο, και όπως φαίνεται θα γίνει ακόμα καλύτερη...