17/5/09

Bocanegra από το παρελθόν: Seat Ibiza Bocanegra 2009

Seat Ibiza Bocanegra 2009

Πάνε χρόνια που είναι πολύ της μόδας η νοσταλγία, η επαναφορά του παρελθόντος σε κάθε επίπεδο... Ειδικά αν πρόκειται γιά ένδοξες σελίδες της ιστορίας -γιά όποιον κατασκευαστή έχει την τύχη να διαθέτει τέτοιες.
Η Seat, βέβαια, δεν διαθέτει υλικό στα αρχεία της, αφού το μόνο δικό της μοντέλο στην ιστορία ήταν το πρώτο Ibiza στην δεκαετία του `80, κι εκείνο πάλι είχε προκύψει με την βοήθεια του Giugiaro και της Porsche.

Πλούσιο και ένδοξο παρελθόν μπορεί να μην υπήρχε, αλλά τελικά μετά από προσεκτικό ξεσκόνισμα των άδειων συρταριών, κάτι βρέθηκε: Το Seat 1200 Sport Bocanegra! Πού το θυμήθηκαν;! (Bocanegra σημαίνει μαύρο στόμα στα ισπανικά)

Seat 1200 Sport Bocanegra 1975

Μιά φορά κι έναν καιρό, το 1975, η Seat παρουσίασε το 1200 Sport, που βασιζόταν στο πλαίσιο του Fiat/Seat 127 (Δηλαδή μιλάμε γιά γνήσιο σπορ αυτοκίνητο...). Αρχικά φορούσε τον 1200 με τους 67 hp και κατάφερνε τελική 157 km/h. Αργότερα ως 1430 με το μοτέρ του Fiat/Seat 124 και με 77 hp έφθανε τα 164 km/h! Τόσο πολύ!

Ηταν όμως όμορφο το Seat 1200 Sport, και το "Bocanegra" του πήγαινε πολύ με την μαύρη πλαστική μούρη, που ήταν και πολύ design εκείνη την εποχή.
Το 1200 Sport "Bocanegra" είχε πουλήσει αρκετά στην Ελλάδα εκείνα τα χρόνια, αλλά βέβαια κανείς δεν το ήξερε με αυτό το όνομα, που άλλωστε δεν ήταν και επίσημο.

Seat Ibiza Bocanegra 2009

Εννοείται, ότι το Ibiza Bocanegra δεν πρόκειται να θυμίσει σε κανέναν στη χώρα μας το Seat 1200 Sport, όπως -ας πούμε- η Alfa Romeo MiTo GTA θυμίζει τις ιστορικές Alfa GTA.
Το ίδιο και γιά άλλες χώρες φυσικά, όπου κανείς δεν υπάρχει περίπτωση να ξέρει το Seat 1200 Sport Bocanegra, που δεν είναι και από τα αυτοκίνητα που έγραψαν ιστορία, εδώ που τα λέμε.
Στην Ισπανία, ίσως τους θυμίσει κάτι...

Ομως το "Bocanegra" που έρχεται και σαν συμπληρωματικό των Cupra, κάνει εντύπωση σαν όνομα (βοηθάει και η ethnic μόδα...), και η βαμμένη μαύρη μάσκα προσθέτει αυτό που θέλει η Seat σε αυτό το Ibiza. Οπως επίσης και τα μεγάλα μαύρα γράμματα Bocanegra στο πίσω καπώ, σε συνδυασμό με το μαύρο σαλόνι.

Μάλλον θα αρέσει το Ibiza Bocanegra, και αυτό είναι το ζητούμενο...



Seat Ibiza Bocanegra 2009

Photos: Seat