19/1/09

The Beast: Η Cadillac του Μπάρακ Ομπάμα

Πάντα άρεσαν στις Cadillac τα προεδρικά γκαράζ, και η ιστορία άρχισε 90 χρόνια πριν, στον 1ο παγκόσμιο πόλεμο, το 1919 με τον πρόεδρο Wilson. Και συνεχίστηκε μέχρι σήμερα.
Με Cadillac κυκλοφορούσαν επίσης ο Ρούσβελτ, ο Τρούμαν και ο Αϊζενχάουερ, και μάλιστα αυτές οι Cadillac ήταν cabriolet.
Βέβαια αργότερα, με την Lincoln Continental Convertible του Κένεντυ, φάνηκε ότι τα cabriolet είναι μάλλον επικίνδυνα...
Αργότερα, επίσης με Cadillac κυκλοφορούσαν ο Ρήγκαν, ο Κλίντον και ο Μπούς, αλλά ήταν πιά κλειστές και θωρακισμένες.

Η ολοκαίνουργια Cadillac γιά τον Μπάρακ Ομπάμα είναι κι αυτή θωρακισμένη φυσικά, αλλά δεν είναι ακριβώς Cadillac μιά και βασίζεται στο πλαίσιο κάποιου μεσαίου φορτηγού της General Motors.
Χρησιμοποιεί βέβαια στοιχεία από Cadillac, συγκεκριμένα από STS και DTS, και βασίζεται στην ίδια σχεδιαστική λογική.
Αυτή την σχεδιαστική λογική την ονομάζει η Cadillac με πολύ καμάρι "Dramatic design", και πραγματικά μπορεί να την πει κανείς δραματική, αλλά ίσως με άλλη έννοια...

Εδώ και κάποια χρόνια έχουν ανασυρθεί από το παρελθόν των δεκαετιών `60 και `70 κάθετα τετραγωνισμένα σχήματα γεμάτα ακμές, σε μιά προσπάθεια να αποκτήσουν οι Cadillac έναν δικό τους χαρακτήρα που να μη μοιάζει με τίποτα άλλο στην κατηγορία, αλλά η συνταγή δεν πέτυχε και τόσο καλά.
Εγινε και μιά προσπάθεια να πουληθεί αυτό το dramatic design στην Ευρώπη, κυρίως με την μικρή BLS και εκείνο το τεράστιο SUV την Escalade με στόχο τον πελάτη που απλώς θέλει να διαφοροποιηθεί από τα καθιερωμένα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα prestige, αλλά δεν πήγε πολύ καλά. Δεν άρεσαν στους ευρωπαίους οι Cadillac.

Δυστυχώς οι σημερινές Cadillac δεν έχουν καμμία σχέση με τις κλασσικές των δεκαετιών `30, `40 και `50, τότε που σχεδίαζε ο εκπληκτικά ταλαντούχος Χάρλεϋ Ερλ γράφοντας ιστορία στο αυτοκινητικό design. Τότε χτίστηκε το όνομα της Cadillac και παρέμεινε, γιατί έτσι μένουν πάντα τα ονόματα.

Η Cadillac του Μπάρακ Ομπάμα απέκτησε ήδη το χαϊδευτικό της "The Beast" που της ταιριάζει άψογα.
Πιθανόν να μην του αρέσει και του ίδιου του Ομπάμα, και πιθανόν να προτιμούσε κάτι άλλο, Rolls Royce, Bentley, Mercedes, BMW, όπως άλλωστε και οι περισσότεροι αμερικανοί που μπορούν να πληρώσουν ένα ακριβό αυτοκίνητο, αλλά ο πρόεδρος δεν μπορεί, τί να κάνει ο άνθρωπος, είναι εθνικό το ζήτημα, δεν γίνεται να κυκλοφορεί με ευρωπαϊκό αυτοκίνητο...

Photos: General Motors