14/1/09

Cabrio στο καταχείμωνο

Fiat 124 Sport Spider 1969

Τώρα είναι η κατάλληλη εποχή να ψάξει κανείς γιά cabrio. Αυτό πιά το ξέρουν όλοι...
Τώρα με το κρύο, τη βροχή, την υγρασία, τη μούχλα και τον βοριά που τ'αρνάκια παγώνει, τώρα είναι που μπορεί να ψωνίσει κανείς φθηνά, πολύ φθηνά.
Γιατί αργότερα, τον Απρίλιο, που θα αρχίσουμε να θέλουμε ηλιόλουστες ή φεγγαρόλουστες βόλτες με cabriolet, το ίδιο θα θέλουν και κάμποσοι άλλοι, και ως γνωστόν η αυξημένη ζήτηση δεν βοηθάει να κατέβουν οι τιμές, όπως άλλωστε δεν ευνοεί και τα παζάρια.

Στην πράξη, ψάχνοντας στην αγορά σε εφημερίδες, περιοδικά και sites με μικρές αγγελίες, δεν βλέπει κανείς διαφορά στις χειμωνιάτικες ή ανοιξιάτικες τιμές.
Αυτό συμβαίνει γιατί η αισιοδοξία του ιδιοκτήτη δεν επηρεάζεται ούτε από το κρύο, ούτε από τον καύσωνα, ούτε από τίποτα. Οσα θέλει να ζητήσει, θα τα ζητήσει βρέξει - χιονίσει, γιατί τόσα του λείπουν.
Τον χειμώνα όμως, η αισιοδοξία και η συνακόλουθη αδιαλλαξία (στο παζάρι...) κάμπτονται εύκολα.
Αλλωστε, όλα στην αγορά βασίζονται στην ψυχολογία, και ποτέ δεν ξέρεις σε τί κατάσταση είναι ο άλλος. Μπορεί προηγουμένως να ήταν με τη σφουγγαρίστρα και τον κουβά, ή να άπλωνε τις μοκέττες να στεγνώσουν. Και μπορεί κάτι τέτοιο να μη συμβεί σε ένα Peugeot 207 CC του 2008 ή σε ένα Mercedes CLK Cabriolet του 2004, αλλά σε ένα Mazda MX5 του `95 ή σε ένα Fiat Barchetta του `99 είναι πάρα πολύ πιθανό.

Fiat 124 Spider 1966

Επί πλέον, εκτός από τυχόν πλημμύρες και άλλα τέτοια τραγικά, η δυσχρηστία των cabrio τον χειμώνα είναι δεδομένη γενικώς. Το να προσπαθείς να παρκάρεις -πχ- νύχτα με βροχή με τα φώτα των πίσω να σε τυφλώνουν, και να προσπαθείς να δεις από το μικρό το τζαμάκι πίσω, δεν είναι ότι πιό ευχάριστο, και αν πρόκειται γιά ζελατίνα απλώς δεν βλέπεις τίποτα -όχι ότι βλέπεις με τις ζελατίνες όταν δεν βρέχει, αλλά λέμε τώρα...

Ολα τα cabrio με υφασμάτινη οροφή κουράζουν εύκολα, γι'αυτό και αλλάζουν χέρια σχετικά συχνά. Γι'αυτό και δεν είναι απίθανο να θελήσει κανείς να το ξεφορτωθεί με συνοπτικές διαδικασίες (φθηνά δηλαδή) μέσα στο καταχείμωνο.
Ψάχνουμε λοιπόν, και αυτό που βλέπουμε είναι υπερβολικά πολλά cabrio στην αγορά, και σε κάποια (λίγα) από αυτά οι τιμές είναι πολύ καλές. Οι οποίες καλές τιμές με κάποιες καλές διαπραγματεύσεις, μπορεί να γίνουν ακόμα καλύτερες...

Στο επόμενο: Τί προσέχουμε, γιατί ένας έλεγχος σε συνεργείο δεν είναι ποτέ αρκετός.

Photos: Fiat