18/3/09

Τσιμπημένες τιμές: Ford Mustang 2008 - 2009 στην Ελλάδα

Ford Mustang Shelby GT500 2008
Πληρώνεις κάτι παραπάνω, αλλά το φχαριστιέσαι...


Ενας από τους κανόνες της αγοράς λέει ότι πάντα υπήρχε και πάντα θα υπάρχει κόσμος που ψάχνει αυτό το κάτι άλλο, το διαφορετικό, το ξεχωριστό.
Στην αγορά μεταχειρισμένων αυτό λέγεται και διαφορετικά: "Πάντα έρχεται ο σωστός ο άνθρωπος". Οπου το "Σωστός άνθρωπος" λέγεται με πολλές διαφορετικές έννοιες...

Το ξεχωριστό και το διαφορετικό είναι πολύ σχετικά: Μία Alfa Romeo Brera ή Spider -ας πούμε- δεν της δίνει κανείς σημασία στους δρόμους της Αθήνας, και στο Μιλάνο ακόμα περισσότερο, όμως στο Ντιτρόϊτ κάνει μπαμ, και όπου την παρκάρεις θα μαζεύονται οι πιτσιρικάδες να την χαζεύουν.
Κάπως έτσι είναι η Ford Mustang γιά την Ελλάδα, και γιά την υπόλοιπη Ευρώπη σε έναν βαθμό, αν και εκεί κυκλοφορούν κάποιες μεταχειρισμένες εισαγωγής.

Στον άνθρωπο, η ανάγκη να ξεχωρίζει είναι αρχέγονη. Οι ιππότες -ας πούμε- φρόντιζαν να ξεχωρίζουν από τους χωρικούς και από τους άλλους ιππότες με φτερά στο κράνος, που μπορεί να ήταν φτερά στρουθοκαμήλου. Οπου, τα φτερά στρουθοκαμήλου εκεί που ζούσαν στρουθοκάμηλοι, δεν ήταν τίποτα το σπουδαίο, και μπορεί να τα είχαν γιά ξεσκόνισμα. Αλλά στην Ευρώπη τότε, ήταν το κάτι άλλο...

Το καλό (σε εμπορικό επίπεδο...) με τον κόσμο που ψάχνει το ξεχωριστό, είναι ότι το πληρώνει κιόλας, ευχαρίστως και αδιαμαρτύρητα... -είναι η αρχέγονη ανάγκη που λέγαμε.
Που σημαίνει ότι σου αφήνει περιθώριο να τσιμπήσεις την τιμή, και δεν τρέχει τίποτα, γιατί ο ανταγωνισμός είναι περιορισμένος, άσε που ο παράγοντας "γουστάρω" (σε συνδυασμό με την παραπάνω αρχέγονη ανάγκη...) είναι πιό σημαντικός από τον παράγοντα "value for money". Αρα πουλάς όσο θές...

Κάπου εκεί βρίσκεται η λογική που έφερε τις Ford Mustang στην Ελλάδα, και διαμόρφωσε και τις τιμές της.

Η Mustang, σαν αναβίωση της κλασσικής, αλλά και σαν κομμάτι της αμερικάνικης μόδας αναβίωσης των muscle cars του παρελθόντος, είναι ξεχωριστό αυτοκίνητο και στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά εκεί δεν είναι ακριβή.
Η Ford Mustang Coupe 4.0 lt του 2008 (πριν το facelift) ξεκινάει στα 19.995 $, και αυτή με το facelift του 2009 μόνο 1.000 $ παραπάνω.

Είναι δηλαδή λίγο φθηνότερη από ένα Jeep Patriot Limited 2.4 lt (22.230 $).
Το οποίο Jeep Patriot Limited στην Ελλάδα κάνει 33.500 €.
Ενώ η Mustang στην Ελλάδα ξεκινάει από 46.000 €.
Καλό...;;

Εχει ενδιαφέρον να συγκρίνει κανείς τιμές και άλλων αμερικάνικων αυτοκινήτων σε αυτά τα πλαίσια κυβικών:
Η Mustang Coupe 4.0 lt στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι αρκετά φθηνότερη από το Jeep Liberty (εδώ το λέμε Cherokee) Limited 3.7 lt (26.120 $), και στα 2/3 της τιμής του Hummer H3 3.7 lt (33.390 $).
Εδώ είναι αντίστροφα: Είναι ακριβότερη από το Cherokee που κάνει 42.900 €, και λίγο φθηνότερη από το Hummer H3 που κάνει εδώ 49.990 €.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει με την ακριβότερη Mustang Shelby GT500 Coupe 5.4 lt.
Κάνει 42.685 $ στην αμερική, που είναι περίπου τα 2/3 της τιμής μιάς Cadillac Escalade 6.2 lt (61.595 $).
Εδώ στην Ελλάδα, κάνουν περίπου τα ίδια λεφτά: 90.880 € η Mustang Shelby, και 93.990 € η Cadillac Escalade...
Κάτι δεν πάει καλά; Μάλλον...

Ομως, έτσι είναι με τα "διαφορετικά": Πληρώνεις κάτι παραπάνω, αλλά το φχαριστιέσαι.
Κι αυτός που σου το πούλησε το φχαριστιέται ακόμα περισσότερο.
Αρα λοιπόν, είναι όλοι ευχαριστημένοι!

Ford Mustang Convertible 2008

Photos: Ford