22/3/09

Νεκρανάσταση: Lagonda SUV Concept 2009

Η ιδέα της Porsche με την Cayenne ήταν άψογη, κι ας μην άρεσε σε πολύ κόσμο, ούτε η ιδέα ενός SUV Porsche, ούτε η ίδια η Cayenne. Γιατί όχι και μία Aston Martin SUV τώρα που είναι δύσκολοι οι καιροί...;
Το θέμα σήμερα είναι πώς να προσεγγίσεις κάποιες καινούργιες αγορές, όπως Κίνα, Ρωσσία, Ινδία, εκεί που υπάρχει καινούργιο, φρέσκο χρήμα, πουλώντας όνομα. Αλλά χρειάζεται και προϊόν πιό ευρείας αποδοχής: Ενα SUV είναι ότι πρέπει.

Εχει ενδιαφέρον πάντως η απόφαση να αναστηθεί το θρυλικό όνομα Lagonda, το οποίο είναι "άλλο" και διαφοροποιεί απόλυτα το μελλοντικό SUV από τις γνωστές Aston Martin. Επίσης, δίνει και έναν πιό exclusive αέρα, γιά όποιον του φαίνονται πολύ συνηθισμένες οι Porsche Cayenne τώρα πιά.
Πάνε περίπου 20 χρόνια από τότε που έχουν να δουν οι δρόμοι Lagonda. Εκείνο το τετραγωνισμένο περίεργο sedan με το μικρό ψυγειάκι στη μάσκα, αυτή η Aston Martin Lagonda δεν άρεσε και τότε σε όλο τον κόσμο, έναν χαρακτήρα όμως τον είχε. Ισως λόγω της υπερβολής.

Το θέμα όμως είναι ότι η νεκρανάσταση ενός θρυλικού ονόματος, δεν αποτελεί εγγύηση επιτυχίας στην αγορά...
Αυτό μπορεί να το πιστοποιήσει μιά χαρά η δυστυχισμένη Maybach που δεν έπεισε καλά το κομμάτι της αγοράς που απευθύνονται οι Rolls Royce και οι Bentley.
Το ίδιο καλά μπορεί να το πιστοποιήσει και η ατυχήσασα Bugatti...

Πριν χρόνια η Porsche έπιασε πολύ ωραία το νόημα της αγοράς: Το έμβλημα Porsche πάνω σε ένα ξαναδουλεμένο VW Touareg δημιούργησε την απόλυτη μούρη στα SUV και έσπασε τα ταμεία, γιατί άλλο να έχεις Mercedes ή BMW, και άλλο να έχεις Porsche. Και δεν έχει σημασία που δεν σου αρέσει και πολύ αισθητικώς, το παίρνεις γιατί είναι Porsche και γιατί δεν είναι πολύ ακριβό.

Τώρα είναι αλλιώς η κατάσταση, και σίγουρα υπάρχει κόσμος που θα ήθελε ένα SUV κάτι παραπάνω από Mercedes ή BMW, αλλά δεν θέλει και Cayenne είτε γιατί δεν του αρέσει, είτε γιατί δεν θέλει να ταυτιστεί με το είδος των ανθρώπων που παίρνουν Cayenne.

Δεν θα είναι όμως το ίδιο εύκολο γιά την Aston Martin να κάνει το ίδιο που έκανε τότε η Porsche, αλλά ένα σκαλί παραπάνω. Γιατί άλλο είναι να έχεις ένα ζωντανό θρυλικό όνομα όπως της Porsche, και άλλο το νεκρό Lagonda που το θυμούνται μόνο όσοι ασχολούνται με το θέμα classic cars.
Ποτέ δεν ξέρεις όμως τί μπορεί να γίνει στην αγορά...

Τον τελευταίο καιρό όλα τα διάφορα concepts του είδους crossover / SUV μοιάζουν πολύ μεταξύ τους, στην λογική τουλάχιστον, και αυτό το Lagonda Concept SUV διαφέρει μόνο στην υπερβολική μάσκα, η οποία όμως μοιάζει πολύ σε Audi Q7.

Photos: Aston Martin